Mouttoren krijgt toeristische invulling

By 28 november 2019Zuytwillemsvaert

Met plannen voor een brouwerijmuseum, Bed & Breakfast en uitzichtpunt is de Mouttoren gered van de slopershamer. Het ontwerp van de Weerter architect Pierre Weegels wordt stijlvol ingepast in het bouwplan van Bouwbedrijven Jongen langs de Zuid-Willemsvaart. Komend voorjaar wordt gestart met de renovatie.

In 1969 kwam er een einde aan de Wertha Brouwerij. Nagenoeg alle gebouwen gingen tegen de grond. Alleen de Mouttoren en het kantoor bleven staan. Het had weinig gescheeld of ook de toren zou vijftig jaar na sluiting van de brouwerij alsnog gesloopt worden om plaats te maken voor een woontoren.

Duurzame herbestemming
De Mouttoren, opgetrokken in schoon metselwerk, doet qua vormgeving denken aan de Nieuwe Zakelijkheid. De toren van circa 25 meter hoog dateert uit 1941-1942. Het bouwwerk werd gebruikt voor de opslag van mout en gerst en telt vier verdiepingen waarvan er drie bruikbaar zijn: de begane grond, eerste verdieping en zolder.

Op de begane grond en eerste verdieping wordt een Werthamuseum gevestigd met een proeflokaal. De derde verdieping is niet exploitabel omdat hier silo’s gesitueerd zijn. Die maken deel uit van de constructie en kunnen niet gesloopt worden. Op de zolderverdieping wordt een luxe Bed & Breakfast (B&B) ingericht. Op het dak komt een uitkijkpunt.

Totale plan
De Mouttoren gaat onderdeel uitmaken van het totale plan van Bouwbedrijven Jongen. De toren wordt links en rechts ingepakt met circa tien fraaie appartementen. Waar de voormalige Wertha Brouwerij lange tijd op de nominatie stond gesloopt te worden, wacht de toren een mooie toekomst. De gemeente Weert is blij dat er een goede en realistische invulling is die recht doet aan het karakter van de toren.

De renovatie gaat enkele maanden duren. De toren wordt wind- en waterdicht gemaakt. De afbouw en inrichting wordt naar verwachting medio 2021 gerealiseerd.