Kunstwerk Job Smeets

By 8 april 2022Zuytwillemsvaert

Het vernieuwde tentoonstellingsprogramma van Museum W gaat van start met de bijzondere openingsexpositie FOREVER ENDEAVOUR. Hedendaags design op het grensvlak van design en kunst, spannend en verhalend, humoristisch met een duister kantje, robuust en veelvormig: dat typeert in het kort het werk van Job Smeets, de man achter Studio Job. Deze internationaal befaamde kunstenaar/ontwerper komt oorspronkelijk uit Weert. Hij maakte voor Museum W een zinderende tentoonstelling als een totaalervaring, vol persoonlijke en Weerter verwijzingen. Stap in de wonderlijke wereld van Job Smeets en ontdek zijn iconische designobjecten, zijn roots en inspiratiebronnen. De expositie is te bezichtigen van 3 mei t/m 2 oktober 2020.

Job Smeets is ook de kunstenaar van het kunstwerk dat gemaakt wordt van de besturingscabine van de voormalige laad- en loskraan van het landbouwbelang dat in het parkje aan de Werthaboulevard wordt geplaatst. Vermoedelijk wordt dat beeld aan het eind van de expositie in museum W onthuld, dat zou dan begin oktober zijn.

In het ontwerp is het hart van de laad- en loskraan gebruikt: de besturingscabine, het enige onderdeel dat verbonden is met de mens als bedienaar van de machine. Deze wordt als “reliek” (=stoffelijk overblijfsel) van de oude kraan gedragen door een aantal personen die relevant zijn voor de Weerter historie. De cabine wordt enerzijds opgewaardeerd door onderdelen uit te voeren in gepolijst brons en anderzijds door het verval te versterken met (visueel) gebroken ruiten (geëtst).

Naast de verwijzing naar het verleden is er in het ontwerp aandacht voor de nieuwe generatie werkenden, die net als de arbeiders in het verleden werken aan de toekomst. Hiervoor brengt Job Smeets een kenmerkend element in, namelijk bloeiende rozen. De klok bovenop de cabine die zowel voor- als achteruit loopt verwijst naar het verleden, maar ook naar het heden.  ’s Avonds is de cabine van binnenuit verlicht zodat het lijkt “of er iemand thuis is”. De gedachte achter het kunstwerk kent vele lagen, maar ook humor. Het kunstwerk zet aan tot nadenken en discussie; dat maakt het interessant.